logo mafhq

PORTAL RASMI
MARKAS ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

(MAFHQ)

logo jata
 
gov1
MyGov
mod
MinDef
markas angkatan bersama
MK AB
tentera darat malaysia
TDM
tentera laut diraja malaysia
TLDM
tentera udara diraja malaysia
TUDM

logo mafhq
 

PORTAL RASMI
MARKAS ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

(MAFHQ)

 
logo jata

Timbalan Panglima Tentera Laut

 POSTER TPTL BENDERA TERBARU

LAKSAMANA MADYA DATUK KHAIRUL ANUAR BIN YAHYA


PSD PSAT PAT JSD KMN PJM PPS PPA MSc NSR (NDU Washington D.C.) MA Defence (UKM)

 

Adv Dip BA mpat ndu psc


Laksamana Madya Datuk Khairul Anuar bin Yahya mula menyertai Tentera Laut pada tahun 1978 dan telah ditauliahkan sebagai Leftenan Muda TLDM cawangan Eksekutif pada tahun 1981. Kini beliau diperjawat sebagai Timbalan Panglima Tentera Laut mulai 30 November 2018.

 

Dilahirkan di Taiping Perak pada 8 April 1960, Laksamana Madya Datuk Khairul Anuar mendapat pendidikan awal di Singapura dan kemudiannya pendidikan peringkat menengah di Sekolah Menengah Teknik Tunku Abdul Rahman, Pulau Pinang. Pencapaian tertinggi di dalam akademik beliau adalah Master of Arts in Defence Studies dari Universiti Kebangsaan Malaysia dan Master of Science, National Defence University, Washington DC.

 

Kerjaya awal beliau banyak tertumpu kepada latihan di dalam dan luar negara yang membolehkan beliau untuk memperolehi kepakaran dalam Peperangan Elektronik dan Komunikasi. Sepanjang 40 tahun berkhidmat, beliau telah memegang beberapa jawatan penting di dalam Tentera Laut dan tiga perkhidmatan antaranya ialah Ketua Staf Markas Pemerintahan Armada, Asisten Ketua Staf J7 Markas Angkatan Bersama dan Panglima Wilayah Laut 2 dan Asisten Ketua Staf Operasi dan Eksesais, Markas Tentera Laut. Beliau juga sangat berbangga kerana diberi peluang untuk menjawat jawatan sebagai Juruiring Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Malaysia yang ke-13.


Pelbagai Darjah Kebesaran dan Pingat telah dikurniakan diatas jasa dan khidmat bakti beliau yang tidak berbelah bahagi kepada Negara dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Antaranya Panglima Setia Diraja, Panglima Setia Angkatan Tentera, Pahlawan Angkatan Tentera, Johan Setia Diraja, Kesatria Mangku Negara dan Pingat Jasa Malaysia.


Beliau telah mendirikan rumahtangga bersama Datin Nik Noor Mahani bte Che Abdul Hamid dan dikurniakan 8 orang cahaya mata. Beliau amat meminati sukan golf serta mengisi masa lapang dengan aktiviti membaca.