logo mafhq

PORTAL RASMI
MARKAS ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

(MAFHQ)

logo jata
 
gov1
MyGov
mod
MinDef
markas angkatan bersama
MK AB
tentera darat malaysia
TDM
tentera laut diraja malaysia
TLDM
tentera udara diraja malaysia
TUDM

logo mafhq
 

PORTAL RASMI
MARKAS ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

(MAFHQ)

 
logo jata

Panglima Tentera Laut

243x298xcn.jpg.pagespeed.ic.q CxSVgtkB

 

LAKSAMANA TAN SRI AHMAD KAMARULZAMAN HJ AHMAD BADARUDDIN

PGAT PSM PJN SPTS SPMS DGPN DGSM PSAT DPMS PGDK PAT JMN SMS
KAT KMN PJM PKN PPS PPA Order of Legion d'Honneur (France) Nishan-I-Imtiaz (Military) (Pakistan) The Order
of King Abdulaziz (Excellent Grade) (Saudi Arabia) MBA (Strathclyde) MA (UKM) mpat psc

                                                               

     Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman memasuki perkhidmatan TLDM pada 24 Februari 1977 selepas menamatkan pelajaran beliau di Maktab Tentera Diraja.

      Beliau telah mengambil alih jawatan sebagai Panglima Tentera Laut Ke - 16 mulai 18 Nov 2015 daripada Laksamana Tan Sri Dato’ Seri (Dr.) Abdul Aziz bin Haji Jaafar. Jawatan-jawatan beliau sebelum ini adalah sebagai Timbalan Panglima Tentera Laut, Ketua Staf Markas Angkatan Tentera Malaysia dan Panglima Angkatan Bersama yang berpusat di Kuala Lumpur. Sepanjang perkhidmatan, beliau juga telah memegang beberapa perjawatan penting di dalam TLDM di antaranya Panglima Armada di Pangkalan TLDM Lumut, Perak, Panglima Wilayah Laut 2 di Pangkalan TLDM Kota Kinabalu, Sabah dan Asisten Ketua Staf Rancang dan Operasi di Markas Tentera Laut. Perkhidmatan terakhir beliau di laut adalah di kapal KD JEBAT (FFG 29).

     Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman adalah lulusan dari US Naval Staff Course, Naval War College, Newport, Rhode Island dan juga Distinguished Graduate of the Fu Hshing Kang College, Republic of China in Political Warfare. Beliau juga menghadiri International Surface Warfare Officer’s Course di Naval Amphibious School di Coronado, San Diego. Beliau juga merupakan lulusan Principle Warfare Officer dari HMS DRYAD, Portsmouth. Beliau juga menghadiri kursus International Crisis Management Course di National Administrative Institute(INTAN), Kuala Lumpur dan juga pelbagai program pengajian tentera yang lain baik tempatan dan juga di Australia dan Amerika Syarikat. Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman adalah merupakan seorang penceramah tetap bagi Keselamatan Maritim dan telah terlibat di dalam beberapa seminar dan persidangan termasuk Asean Regional Forum (ARF) di India dan Kuala Lumpur, U.S Military Operations(MILOPS) Conference di Singapura, International Maritime Organization (IMO) Conference di Jakarta, Littoral Defense Conference di Singapura, Electronic Warfare Coference di London dan MIMA International Conference di Kuala Lumpur.

     Beliau memperolehi ijazah MBA dari University of Strathclyde Business School, Scotland dan MA dalam Pengajian Pertahanan dan Hubungan Antarabangsa di Universiti Kebangsaan Malaysia.  Beliau menamatkan Program Eksekutif Pengurusan Perniagaan dalam tahun 2009 di Kenan-Flagler Business School, Universiti of North Carolina, USA.

     Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman telah menerima beberapa pingat dari Persekutuan dan juga Kerajaan Negeri. Beliau merupakan orang pertama yang telah mendapat Pingat Kepujian Panglima Tentera Laut.

     Beliau telah mendirikan rumah tangga bersama Puan Sri Noor Azrina binti Abdullah dan telah dikurniakan seorang cahaya mata lelaki. Beliau suka membaca, mengembara dan bermain golf.

Kemaskini pada Khamis, 28 Mac 2017 1030H.